
Energipark Hamrånge
Projektet Hamrånge ligger ca. 5 km väster om Bergby i en glesbefolkad del av Gävle kommuns norra delar
-
Status
- Tidigt skede
-
Placering
- Hamrånge, Gävle kommun
-
Produktion
- ca 370 GWh per år
-
Turbiner
- Max 16 st.
-
Höjd
- 260-300 meter
Öppet hus
Vindr bjuder nu in till Öppet hus onsdagen den 5 mars 2025, kl. 14-20 på Fyren i Norrsundet med information om projektet, möjlighet att ställa frågor och fika.
Samråd
Samrådet pågår till och med 2025-03-21. Yttranden hanteras löpande.
Samrådsyttranden lämnas via e-post till samrad.vindr@ecogain.se, skriv HAMRÅNGE i ämnesraden, alternativt via brev till Ecogain AB, Att: HAMRÅNGE, Pildammsvägen 6B, 211 46 Malmö senast den 21 mars 2025.

Vem är vi?
Vindr är en långsiktig aktör som utvecklar, bygger och äger förnybara energianläggningar i Norden och Baltikum. Vi tar ansvar för hela projektlivscykeln – från utveckling och konstruktion till drift och nedmontering – vilket speglar vår långsiktiga strategi och samspelet med lokala intressenter och vår ambition att främja positiv samhällsutveckling. Våra projekt finns nära elanvändarna, vilket minskar vår miljöpåverkan och bevarar naturen.
InfraVia är VINDRs huvudsakliga aktieägare och partner på resan mot att bli en ledande producent av förnybar el i norra Europa. Sedan 2008 har InfraVia samlat in 10 miljarder euro i kapital och investerat i över 50 företag i 13 europeiska länder.

Lokalt bidrag
Energipark Hamrånge är i linje med både Energimyndighetens och Naturvårdsverkets strategier, samt Gävles energiplan, som stöttar vindkraftsutbyggnad. Den kommer att bidra till klimatomställningen i industrin och underlätta satsningar på vätgas i Gävleborg, vilket gör kommunen attraktiv för nya industrier genom stabil och billig el.
Hamrånge kan skapa omkring 73 årsarbeten under byggnationen och sex lokala arbetstillfällen årligen, samt stärka det lokala näringslivet genom att engagera flera branscher. Dessutom kommer kommunen och närboende att få ekonomiskt stöd, vilket bidrar till lokalt välstånd. Parken minskar klimatpåverkan med cirka 220 800 ton växthusgaser per år och kan pressa elpriset i Sverige. Hamrånge förväntas möta ökad elanvändning och täcka en del av Gävleborgs behov av utbyggd elproduktion.
Energiparken är ett svar på den nationella strategin att tredubbla den landbaserade vindkraftsproduktionen i Gävleborg fram till 2040, och Hamrånge kommer att bidra med cirka 8 procent av det utbyggnadsbehovet. Varje ytterligare kilowattimme från vindkraften i Sverige och Europa bidrar även till ökad energisäkerhet genom att minska beroendet av fossila bränslen från Ryssland, något som blir allt viktigare i dagens politiska klimat.
Projektet stämmer även överens med den lokala opinionen. En Sifo-undersökning från februari 2024 visade att 53 procent av invånarna i Norra Mellansverige anser att deras kommun bör bidra till den fortsatta vindkraftsutbyggnaden i Sverige. Detta ger ytterligare stöd för Energipark Hamrånge, som prövas noggrant av myndigheterna för att säkerställa att alla miljö- och samhällsaspekter beaktas innan ett slutgiltigt beslut tas.

Sju av tio i Gävle positiva till vindkraftsersättning
Sju av tio (72 procent) gävlebor är positiva till statligt vindkraftsstöd till kommuner, samt att närboende och bygden ska få ta del av intäkterna från vindkraftsparker. Det framgår av en opinionsundersökning från Novus, som har beställts av det norsk-svenska bolaget Vindr. Undersökningen visar också att sex av tio (59 procent) är positivt inställda till att det byggs vindkraft på land i Gävle, medan tre av tio (29 procent) är negativa.
Regeringen har beslutat att kommuner där det etableras vindkraft ska få en ersättning från staten motsvarande fastighetsskatten för vindkraft. Regeringen avser också att gå vidare med förslagen om att närboende och bygden ska få ta del av intäkterna från vindkraftsparken.
I Gävle är 72 procent av invånarna positiva till dessa förslag, medan bara 15 procent är negativa.
– Vi välkomnar regeringens beslut och inriktning, som vi tror kommer att öka acceptansen ytterligare för vindkraft, säger Tjabba Nordanfjäll, som är projektutvecklingschef för Vindr Sverige.
Det finns i dagsläget ingen vindkraft i Gävle. Vindr genomför nu ett samråd för Energipark Hamrånge, cirka fem km väster om Bergby i en glesbefolkad del av Gävle kommuns norra delar. Energiparken kan bestå av högst 16 vindkraftverk.
Om Gävle får ersättning motsvarande fastighetsskatten för de 16 verken innebär det i genomsnitt 3,2 miljoner kronor om året under de tio första åren och totalt 65 miljoner under 30 år. Intäktsdelningen till bygden skulle motsvara cirka 0,7–1,4 miljoner kronor om året, medan närboende skulle få cirka 0,9 miljoner kronor skattefritt om året (enligt en statlig utredning).
Undersökningen från Novus visar också att det är cirka dubbelt så många av gävleborna – 52 procent jämfört med 25 procent – som vill att vindkraft i Gävle ska miljöprövas och beslutas av tillståndsmyndigheterna, än som vill att kommunen ska stoppa ny vindkraft genom sitt veto.
Läs mer om Novus undersökning i dokumentfliken längre ner på sidan
Tidslinje
Tidig fas: utredning & avgränsningar 1-2 år
1 år
Projektidé
1 år
Samråd
Möjlighet till synpunkter från allmänheten, kommun, myndigheter och intressenter.
1-2 år
Miljökonsekvens- beskrivning
Beslut ansökan
Tillståndsfas 3-5 år (eller längre vid överklagan)
3-4 år
Ev. komplettering
Ansökan kungörs av Länsstyrelsen
Länsstyrelse, kommun och ev. andra berörda blir tillfragade om kompletteringar behövs
4-5 år
Handläggning
Möjlighet till synpunkter från allmänheten, kommun, myndigheter och intressenter. Kommunens tillstyrkan ska formell lämnas när ansökan kungjorts.
5 år
Beslut: villkor och tillstånd
Länsstyrelsen kungör sitt beslut
Möjlighet till överklagan
Planering, byggnation & drift
5 -
Egenkontroll & Miljötillsyn
Projekt
Den markerade ytan visar ett ungefärligt läge för energiparken

Frågor och svar
Samrådet pågår till och med 2025-03-21. Yttranden hanteras löpande.
Via e-post till samrad.vindr@ecogain.se, skriv HAMRÅNGE i ämnesraden, alternativt via brev till:
Ecogain AB
Att: HAMRÅNGE
Pildammsvägen 6B
211 46 Malmö
Vindkraftverk ger i från sig ett blåsande ljud, lite likt en fläkt. Ljud från ett vindkraftverk får inte överstiga 40 db vid bostadshus. För Hamrångesprojektet finns inga bostäder där ljudnivån överstigs. Se även dokumentet Ljudanalys.
Vindr avser att söka tillstånd för vindkraftverk med en maximal totalhöjd på 300 m. Totalhöjden är den höjd som vingspetsen har i sitt högsta läge. Tornhöjden kommer att vara ca 170 m. Exakta höjder beslutas senare men totalhöjden kan aldrig överstiga 300 m.
Tillståndsbeslutet ges av Miljöprövningsdelegationen på Länsstyrelsen.
