Medbön

Medbön kommer bidra med hållbar energi och stödjer därmed Munkedals och Västra Götalands mål om fossiloberoende till 2030.

Status
Samråd
Placering
Medbön, Munkedals kommun
Produktion
ca 80 GWh per år
Turbiner
4 st
Effekt
Installerad effekt ca 29 MW

När: 9 april 2024
Var: Hedekas bygdegård

Samrådet avslutat

Se mer information om samrådet och Öppet hus i dokumentet Inbjudan under fliken Dokument längre ner på sidan.

Vem är vi?

Vindr är en långsiktig aktör som utvecklar, bygger och äger förnybara energianläggningar i Norden och Baltikum. Vi tar ansvar för hela projektlivscykeln – från utveckling och konstruktion till drift och nedmontering – vilket speglar vår långsiktiga strategi och samspelet med lokala intressenter och vår ambition att främja positiv samhällsutveckling. Våra projekt finns nära användarna, vilket minskar vår miljöpåverkan och bevarar naturen.

InfraVia är VINDRs huvudsakliga aktieägare och partner på resan mot att bygga en ledande producent av förnybar el i norra Europa. Sedan 2008 har InfraVia samlat in 10 miljarder euro i kapital och investerat i över 50 företag i 13 europeiska länder.

Lokalt bidrag

Vindkraftparken kan ge direkta positiva effekter lokalt under anläggningstiden och avvecklingstiden i form av entreprenadarbeten. Under driftstiden är de flesta effekterna för lokalsamhället indirekta.

Idag finns en effektbrist i Munkedals kommun och kommunen upplever el- och energiutmaningar. Den pågående energiomställningen kommer även att innebära en ökad elanvändning.

En vindkraftpark Medbön skapar därför möjligheter för lokal energiproduktion och därmed ett bidrag till samhällets omställning mot att bli fossilfritt. Parken skulle stå för ca 11 % av Munkedals energiförbrukning under 2021.

Lokal fossilfri elproduktion skapar en trygghet för framtiden för de som bor och verkar i närområdet. Det ökar den lokala tillgången till el när de fossila källorna fasas ut.

Vindr har för avsikt att fortsätta hålla en löpande dialog med det lokala näringslivet och ser positivt på samarbeten. Det kan vara möjligt att dedikera hela eller delar av vindkraftsverkens elproduktion till de lokala företagen och det kan då bli en konkret del av företagens hållbarhetsarbete och ett bidrag till produktion av varor med fossilfri el.

En del av den årliga försäljningsintäkten för såld el kommer Vindr att dela med sig av till berörda. En del går till de direkt berörda fastighetsägarna och en del går till närboende.

Tidslinje

Tidig fas: utredning & avgränsningar 1-2 år

1 år

Projektidé

1 år

Samråd

Current phase

Möjlighet till synpunkter från allmänheten, kommun, myndigheter och intressenter.

1-2 år

Miljökonsekvens- beskrivning

Beslut ansökan

Tillståndsfas 3-5 år (eller längre vid överklagan)

3-4 år

Ev. komplettering

Ansökan kungörs av Länsstyrelsen

Länsstyrelse, kommun och ev. andra berörda blir tillfragade om kompletteringar behövs

4-5 år

Handläggning

Möjlighet till synpunkter från allmänheten, kommun, myndigheter och intressenter. Kommunens tillstyrkan ska formell lämnas när ansökan kungjorts.

5 år

Beslut: villkor och tillstånd

Länsstyrelsen kungör sitt beslut

Möjlighet till överklagan

Planering, byggnation & drift

5 -

Egenkontroll & Miljötillsyn

Frågor och svar

Syftet är att informera om den planerade vindparken samt att erbjuda myndigheter, organisationer, företag, enskilda och allmänhet möjlighet att bidra med upplysningar och förslag (samrådsyttranden). Yttrandena bidrar till utvecklingen av projektet och att kommande miljökonsekvensbeskrivning får rätt innehåll. Samrådsyttrandena ska gälla den planerade verksamhetens lokalisering, omfattning, utformning och de miljöeffekter verksamheten kan antas medföra direkt eller indirekt. Under fliken dokument (vid kartan) finns samrådshandlingen och annat samrådsunderlag samt mer information om själva samrådet i dokumentet Inbjudan.

Samrådet pågår mellan 2024-03-18 och 2024-04-30. Öppet hus sker den 9 april 2024. Se mer information om samrådet och Öppet hus i dokumentet Inbjudan under fliken Dokument.

Vindkraftverk ger i från sig ett svischande ljud som uppkommer till följd av rotorbladens passage genom luften. Ljud från ett vindkraftverk får inte överstiga 40 dBA utomhus vid bostäder. För Medbön-projektet finns inga bostäder där ljudnivån överstigs, se även dokumentet Ljudanalys under fliken Dokument.

Vindr avser att söka tillstånd för vindkraftverk med en maximal totalhöjd på 260 m. Totalhöjden är den höjd som vingspeten har i sitt högsta läge. Tornhöjden kommer att vara ca 170 m. Exakta höjder beslutas senare men kan aldrig överstiga 260 m totalhöjd.

Samrådsyttranden lämnas senast 2024-04-30 via e-post till samrad.vindr@ecogain.se, skriv MEDBÖN i ämnesraden, alternativt via brev till Ecogain AB, Att: MEDBÖN, Pildammsvägen 6B, 211 46 Malmö.

Har du frågor om projektet kan du kontakta projektutvecklingschefen Tjabba Nordanfjäll på e-post tjabba@vindr.se eller telefon 073-531 37 28.