
Stormyran
Sandvikens långa och stolta industritradition kan fortsätta och utvecklas med förnybar el från Stormyran.
-
Status
- Samråd
-
Placering
- Stormyran, Sandvikens kommun
-
Produktion
- Ca 160 GWh per år
-
Turbiner
- 7 st och eventuellt batterilagring
-
Installerad effekt
- Ca 50 MW

Vem är vi?
Vindr är en långsiktig aktör som utvecklar, bygger och äger förnybara energianläggningar i Norden och Baltikum. Vi tar ansvar för hela projektlivscykeln – från utveckling och konstruktion till drift och nedmontering – vilket speglar vår långsiktiga strategi och samspelet med lokala intressenter och vår ambition att främja positiv samhällsutveckling. Våra projekt finns nära användarna, vilket minskar vår miljöpåverkan och bevarar naturen.
InfraVia är Vindrs huvudsakliga aktieägare och partner på resan mot att bygga en ledande producent av förnybar el i norra Europa. Sedan 2008 har InfraVia samlat in 10 miljarder euro i kapital och investerat i över 50 företag i 13 europeiska länder.

Lokalt bidrag
Sverige behöver snabbt få till mer förnybar el för att klara klimatomställningen och säkra befintliga jobb och möjliggöra för nya företagsetableringar. Landbaserad vind- och solkraft är den elproduktion som snabbast kan komma på plats och utan ekonomiska subventioner.
Just nu pågår företagsetableringar av elintensivindustri inom kommunens verksamhetsområde Tuna. Och mer ska det bli, kommunen planerar för 800 ha ny industrimark. Stormyran ligger geografiskt i direkt anslutning till Tunaområdet och kan bli en integrerad del av industriområdet och dess verksamheter. Möjligheten att etablera sig i ett industriområde med förnybar elproduktion integrerat ökar attraktiviteten för området.
Vindr ser att Stormyran har en stor potential till att bidra till Sandvikens industritradition fortsätter även i framtiden.
Lokal elproduktion innebär att tillgången till el förbättras och verksamheter behöver oroa sig mindre för flaskhalsar och överföringskapaciteten i stamnätet. Det skapar trygghet och förutsägbarhet för företagarna.
Utöver att näringslivet gynnas kommer även kommunen, bygden och närboende att få en ekonomisk ersättning. Regeringen och Sverigedemokraterna har kommit överens om ersättningar i linje med den statliga utredningen ”Värdet av vinden” och att kommuner ska ersättas med värdet motsbarande av fatighetsskatten för vindkraft.
Om kommunen, i enlighet med regeringens uttalanden, får ersättning motsvarande fastighetsskatten för 7 verk innebär det i genomsnitt 2 miljoner kronor om året under de tio första åren och totalt 42 miljoner under 30 år. Om bygden får 0,5-1 procent av elintäkterna i form av en så kallad bygdepeng så motsvarar det cirka 300 000 – 600 000 kronor om året.
Även närboende ska ha en ersättning, om du har en bostad inom ett visst avstånd (ca 3km) från ett vindkraftverk är du berättigad till en ersättning. Enligt ”Värdet av vinden” kan denna ersättning uppgå till 2% av vindkraftparkens totala intäkt årligen. För en vindpark som Stormyran innebär det att de närboende årligen kan dela på en skattefri ersättning om ca 1,6 mkr.
Tidslinje
Tidig fas: utredning & avgränsningar 1-2 år
1 år
Projektidé
1 år
Samråd
Möjlighet till synpunkter från allmänheten, kommun, myndigheter och intressenter.
1-2 år
Miljökonsekvens- beskrivning
Beslut ansökan
Tillståndsfas 3-5 år (eller längre vid överklagan)
3-4 år
Ev. komplettering
Ansökan kungörs av Länsstyrelsen
Länsstyrelse, kommun och ev. andra berörda blir tillfragade om kompletteringar behövs
4-5 år
Handläggning
Möjlighet till synpunkter från allmänheten, kommun, myndigheter och intressenter. Kommunens tillstyrkan ska formell lämnas när ansökan kungjorts.
5 år
Beslut: villkor och tillstånd
Länsstyrelsen kungör sitt beslut
Möjlighet till överklagan
Planering, byggnation & drift
5 -
Egenkontroll & Miljötillsyn
Projekt
Den markerade ytan visar ett ungefärligt läge för energiparken

Dokument
- 1. Om Vindr
- 2. Fakta om vindkraft
- 3. Myter om vindkraft
- 4. Tillståndsprocessen
- 5. Om Stormyran
- 6. Verklig upplevelse
- 7. Mervärde
- 8. Novusundersökning Sandviken
- 9. Samrådshandling Stormyran
DropIn-möte Birgittagården 2025-03-11
Samrådshandling
Frågor och svar
Sverige, Gävleborg och Sandviken behöver mer förnybar el för att klara klimatomställningen och elektrifieringen. Sandviken har en lång industritradition och med planerna på det växande industriområdet Tuna kommer mer förnybar el att behövas. Stormyran kan bli en integrerad del av Tunaområdet och bidra till områdets attraktivitet. Läget för området är bra men med tillgång till förnybar el blir det ännu bättre.
Stormyran har dessutom inga kända stora motstående intressen och det är långt till närmaste tätorter. Området runt Stormyran är idag inte ostört, vi har bland annat E16, växande industriverksamhet, grustag och skjutbana i närområdet. Tunaområdet ger en potential om 800 ha ny industrimark vilket kommer att förändra områdets karaktär.
Efterfrågan på el varierar över tid och så gör även elproduktionen. Att fylla på energilagret (batterier) när eltillgången är god gör att det finns extra el vid tillfällen då efterfrågan är större. Det gör att tillgången till el kan möte efterfrågan och behovet bättre. Det är också smart rent ekonomiskt då det kan kapa el-pristoppar och ge konsumenten ett lägre och mindre fluktuerande elpris.
Slutgiltig höjd är inte bestämd ännu, med dagens teknik blir den maximala standardhöjden 251 meter. För att säkerställa projektets optimala nyttjande av vindens energi, utreder Vindr för en höjd på vindkraftverken mellan 250 meter och 300 meter, men det är storleken på vingarna som är mest avgörande.
Allt som rör på sig alstrar ljud. Vindkraftverkens rotorblad ger ifrån sig ett svischande ljud som uppkommer till följd av rotorbladens passage genom luften. Det kan också, om man är väldigt nära, höras ett mekaniskt ljud från tornets topp. För att erhålla ett miljötillstånd får ingen bostad utomhus höra ljud från ett vindkraftverk som överstiger 40 dB. Värt att notera är att motsvarande nivå för vägbuller är 45 dB och förenklat kan man säga att ljudstyrkan fördubblas var 3:e dB.
Området runt Stormyran är idag inte ostört, vi har bland annat E16, växande industriverksamhet, grustag och skjutbana i närområdet
Förnybar elproduktion lokalt gynnar det lokala näringslivet. Det bidrar till att göra företagen mer hållbara och klara sina miljömål. Vi tror att det blir attraktivare för företag att expandera och nyetablera i Sandviken med Stormyran på plats. Extra viktigt för de elintensiva verksamheter som just nu etableras. Om vindkraften byggs kommer enligt förslag från Regeringen och Sverigedemokraterna (oppositionen är också positiv) en del av vindparkens intäkter att fördelas mellan bygden i form av en så kallad bygdepeng och närboende. Närboende räknas man som om man har ett bostadshus inom ett visst avstånd från ett vindkraftverk.
Dessutom har Regeringen i höstbudgeten lagt förslag om att kommuner med vindkraft ska få en årlig ersättning som motsvarar den statliga fastighetsskatten. Sammanlagt innebär detta att kommunen, bygden och närboende får en årlig ersättning på flera miljoner kronor.
I processen för att ansöka om miljötillstånd ingår det ett formellt samråd. Närboende, myndigheter och andra kan då lämna skriftliga synpunkter som kommer att beaktas i processen. Vindr är utöver det alltid intresserade av och tacksamma för synpunkter och tankar från närboende som kan göra projektet bättre. Synpunkter kan alltid lämnas på epost stormyran@vindr.se
För att få bygga vindkraft behövs ett miljötillstånd. Ansökan om miljötillstånd lämnas till Miljöprövningsdelegationen på Länsstyrelsen. De gör då en prövning av lämpligheten och en bedömning av de konsekvenser som en etablering får. Prövningen sker enligt miljöbalkens regler.
