Tevåsen

Tevåsen kan hjälpa Ljusdals kommun – boende, bygd och företag – med klimatomställningen genom att erbjuda förnybar el som produceras lokalt.

Status
Projektidé
Placering
Tevåsen, Ljusdals kommun
Produktion
415 GWh per år
Turbiner
18 och eventuellt batterilagring
Installerad effekt
ca 130 MW
Ytterligare fakta
Produktionen motsvarar cirka 20 000 villors årsforbrukning.

Vem är vi?

Vindr är en långsiktig aktör som utvecklar, bygger och äger förnybara energianläggningar i Norden och Baltikum. Vi tar ansvar för hela projektlivscykeln – från utveckling och konstruktion till drift och nedmontering – vilket speglar vår långsiktiga strategi och samspelet med lokala intressenter och vår ambition att främja positiv samhällsutveckling. Våra projekt finns nära användarna, vilket minskar vår miljöpåverkan och bevarar naturen.   

InfraVia är VINDRs huvudsakliga aktieägare och partner på resan mot att bygga en ledande producent av förnybar el i norra Europa. Sedan 2008 har InfraVia samlat in 10 miljarder euro i kapital och investerat i över 50 företag i 13 europeiska länder.

Lokalt bidrag

Sverige behöver snabbt få till mer förnybar el för att klara klimatomställningen och säkra befintliga jobb och möjliggöra för nya företagsetableringar. Landbaserad vind- och solkraft är den elproduktion som snabbast kan komma på plats och utan ekonomiska subventioner.

Lokal elproduktion innebär att tillgången till el förbättras och verksamheter behöver oroa sig mindre för flaskhalsar och överföringskapaciteten i stamnätet. Det skapar trygghet och förutsägbarhet för företagarna.

Utöver att näringslivet gynnas kommer även kommunen, bygden och närboende att få en ekonomisk ersättning. Regeringen och Sverigedemokraterna har kommit överens om ersättningar i linje med den statliga utredningen ”Värdet av vinden” och att kommuner ska ersättas med värdet motsvarande av fastighetsskatten för vindkraft. 

Om kommunen, i enlighet med regeringens uttalanden, får ersättning motsvarande fastighetsskatten för 18 verk innebär det i genomsnitt 3,6 miljoner kronor om året under de tio första åren och totalt 73 miljoner under 30 år. Om bygden får 0,25-0,5 procent av elintäkterna i form av en så kallad bygdepeng så motsvarar det cirka 700 000 – 900 000 kronor om året.  

Även närboende ska ha en ersättning. Den som har en bostad inom ett visst avstånd (ca 3km) från ett vindkraftverk är enligt förslaget ”Värdet av vinden” berättigad till en ersättning.
Ersättningens storlek beror på avståndet till de två närmaste vindkraftverken. Om en bostad har ett avstånd till ett vindkraftverk på ca 1000m blir den årliga ersättningen ca 25 000kr. Om avståndet är 1500m eller 2000m blir ersättningen årligen istället ca 19 000 kr respektive ca 12 000 kr per vindkraftverk. Man kan maximalt får ersättning från 2 vindkraftverk per bostad. 

Tidslinje

Tidig fas: utredning & avgränsningar 1-2 år

1 år

Projektidé

Current phase

1 år

Samråd

Möjlighet till synpunkter från allmänheten, kommun, myndigheter och intressenter.

1-2 år

Miljökonsekvens- beskrivning

Beslut ansökan

Tillståndsfas 3-5 år (eller längre vid överklagan)

3-4 år

Ev. komplettering

Ansökan kungörs av Länsstyrelsen

Länsstyrelse, kommun och ev. andra berörda blir tillfragade om kompletteringar behövs

4-5 år

Handläggning

Möjlighet till synpunkter från allmänheten, kommun, myndigheter och intressenter. Kommunens tillstyrkan ska formell lämnas när ansökan kungjorts.

5 år

Beslut: villkor och tillstånd

Länsstyrelsen kungör sitt beslut

Möjlighet till överklagan

Planering, byggnation & drift

5 -

Egenkontroll & Miljötillsyn

Projekt

Tevåsens projektområde markeras med röd linje på kartan. 

Frågor och svar

Sverige, Gävleborg och Ovanåker behöver mer förnybar el för att klara klimatomställningen och elektrifieringen. Området är av Energimyndigheten och Naturvårdsverket utpekat som klass 1-område för vindkraft, vilket innebär få kända motstående intressen.

Efterfrågan på el varierar över tid och så gör även elproduktionen. Att fylla på energilagret (batterier) när eltillgången är god gör att det finns extra el vid tillfällen då efterfrågan är större. Det gör att tillgången till el kan möte efterfrågan och behovet bättre. Det är också smart rent ekonomiskt då det kan kapa el-pristoppar och ge konsumenten ett lägre och mindre fluktuerande elpris.

Förnybar elproduktion lokalt gynnar det lokala näringslivet. Det bidrar till att göra företagen mer hållbara och klara sina miljömål. Vi tror att det blir attraktivare för företag att expandera och nyetablera i Ljusdals kommun med Tevåsen på plats. Extra viktigt för möjligheterna med nya elintensiva verksamheter.  Om vindkraften byggs kommer enligt förslag från Regeringen och Sverigedemokraterna (oppositionen är också positiv) en del av vindparkens intäkter att fördelas mellan bygden i form av en så kallad bygdepeng och närboende.

Närboende räknas man som om man har ett bostadshus inom ett visst avstånd från ett vindkraftverk. Dessutom har Regeringen i höstbudgeten lagt förslag om att kommuner med vindkraft ska få en årlig ersättning som motsvarar den statliga fastighetsskatten. Sammanlagt innebär detta att kommunen, bygden och närboende får en årlig ersättning på flera miljoner kronor. 

Allt som rör på sig alstrar ljud. Vindkraftverkens rotorblad ger ifrån sig ett svischande ljud som uppkommer till följd av rotorbladens passage genom luften. Det kan också, om man är väldigt nära, höras ett mekaniskt ljud från tornets topp. För att erhålla ett miljötillstånd får ingen bostad utomhus höra ljud från ett vindkraftverk som överstiger 40 dB. Värt att notera är att motsvarande nivå för vägbuller är 45 dB och förenklat kan man säga att ljudstyrkan fördubblas var 3:e dB.

Slutgiltig höjd är inte bestämd ännu. Initialt planerar Vindr och utreder för en totalhöjd om 300m (Totalhöjd är tornets höjd + vingens längd). Värt att notera är att det idag inte finns så stora vindkraftverk men teknikutvecklingen går mot större verk. Utifrån produktionspotentialen är det storleken på vingarna som är mest avgörande.

I processen för att ansöka om miljötillstånd ingår det ett formellt samråd. Närboende, myndigheter och andra kan då lämna skriftliga synpunkter som kommer att beaktas i processen. Vindr är utöver det alltid intresserade av och tacksamma för synpunkter och tankar från närboende som kan göra projektet bättre. Synpunkter kan alltid lämnas på epost tevasen@vindr.se 

Hemsidan vindrprojekt.se/tevasen är Vindrs huvudsakliga kanal för information. Det är här som vi främst kommer att kommunicera ny information. Inför viktiga skeden kommer även utskick och annonser i andra medier att användas för att nå berörda. Det går också bra att ställa frågor till tevaen@vindr.se.

För att få bygga vindkraft behövs ett miljötillstånd. Ansökan om miljötillstånd lämnas till Miljöprövningsdelegationen på Länsstyrelsen. De gör då en prövning av lämpligheten och en bedömning av de konsekvenser som en etablering får. Prövningen sker enligt miljöbalkens regler.